Ny bog: Samtaleanalyse i hverdagen og videnskaben

Det er mig en stor, stor fornøjelse at kunne præsentere min nye bog!

Ta daa - [forestil dig lyden af trommehvirvel og fanfare]:Bogen er udgivet på Aalborg Universitetsforlag, er på 275 sider - du kan smugkigge i flere kapitler her på linket - og også købe bogen.

Jeg har skrevet bogen sammen med 2 dygtige forskere fra Aalborg Universitet: Professor Helle Alrø og lektor Poul Nørgård Dahl, som jeg har arbejdet sammen med i 20 år.

Vi har sammen en dyb og ofte opslugende interesse i at gå helt, helt tæt på samtalen i hverdagen, for at forstå de potentialer og forhindringer for udvikling, der gemmer sig i kommunikation mellem mennesker i arbejdsmæssig sammenhæng.

SAMTALEN er nemlig den MINDSTE enhed, når vi udvikler organisationer - men samtidig den VIGTIGSTE.

I bogen går vi MEGET, MEGET TÆT PÅ samtalen og hjælper læseren til at kunne analysere og forstå, hvad der er på færde i helt almindelige hverdagssamtaler. Og når jeg skriver meget, meget tæt på - så mener jeg præcis det!

For kilden til at forstå samtaler er ikke at spontanfortolke eller gætte på, hvad der sker; ej heller at psykologisere over hvorfor, der sker, det, der sker - men at næranalysere iagttagelser af sprog, kropssprog og stemmeføring.

For der er mere i samtaler,
end vi umiddelbart opdager!

Eksempel fra hverdagen

En samtaleanalyse kan måske vise, at et teammøde om problematisk mødekultur tager en drejning, idét der er en, der lancerer ordet 'mødeledelse'. Herefter bruger alle i teamet ordet mødeledelse, og samtalen fokuserer på, hvordan de kan blive bedre til at lede møderne. Hvad de derimod ikke taler om, er andre facetter af mødekultur så som koncentration, bidrag, forberedelse ect.

Ved at se på, hvordan sproget udfolder sig mellem samtaleparterne i den konkrete kontekst, kan man få nye indsigter i, hvordan mening skabes i samtalen, og på den måde få en større forståelse for samtalers kompleksitet og dynamik.

Det kunne jo være, at teamet bedre ville kunne forstå og forandre sin mødekultur, når deltagerne får indsigt i, hvordan de til et møde helt upåagtet indsnævrede deres fokus til blot at tale om 'mødeledelse'...

Hvem skal bruge bogen?

Bogen er skrevet til dig, der har lyst til at zoome helt tæt ind på samtaler i hverdagen, for at finde kilden til forandring og læring i professionelle hverdagssammenhænge.

For der er virkelig læring at hente i at gå tæt på egne samtaler!

Mette, der er coach, har nærstuderet egne coaching-samtaler, og siger i et interview i bogen:

"Den største læring er ydmygheden over for, hvor meget indvirkning, jeg kan have på en samtale.
Der er langt flere ting, jeg lægger mærke til nu. Jeg hører flere detaljer i samtalerne. Og jeg er blevet mere forsigtig med at konkludere i samtaler.
Jeg håber, mine samtalepartnere oplever, at det er dem, der er kommet til at fylde mere i samtalerne."


Bogen er spækket med eksempler fra "samtaler på arbejde", der viser, hvor små elementer i samtaler, er afgørende for, om samtalen hjælper opgaveløsningen og relationerne på vej.

Der er tillige konkrete anvisninger til, hvordan man kan bruge elementer fra samtaleanalyse i udviklingen af samarbejdet i hverdagen.

Jeg er pave-stolt over bogen - og glæder mig til at den får sit eget liv i praksis!

Kommentarer

katrine_schumann_contact.png

Skriv til Katrine

{{returnmessage.message}}

Tak for din henvendelse. Jeg vender tilbage så hurtigt som muligt.

Noget gik helt galt under afsendelsen. Prøv igen ... eller kontakt os venligst pr. telefon.

Din profil er oprettet men der er noget galt med den email du har angivet og vi kan derfor ikke sende dig emails.

Er "{{returnmessage.form.email}}" helt korrekt?

Kontakt venligst agrobalance.dk

Du skal udfylde emailadresse Den angivne emailadresse er ikke korrekt