Er du mønsterbryder som leder i det offentlige?

Du hedder Anne. Du 52 år. Du er gift med Jens. I drikker et glas vin om aftenen. I tager på ferie i Spanien.

Du har et Diplom i Ledelse. Du deltager i ledernetværk. Du kan lide dit job. Du bliver lidt stresset, når du skal håndtere besparelser. Du skaber forandringer ved at inddrage medarbejderne. Du stræber efter innovation.

DU ER LEDER I DET OFFENTLIGE

Passer det på dig? Helt eller delvist?

I hvert tilfælde er dette de typiske karakteristika for ledere i det offentlige ifølge Lederweb.dk.

Og beskrivelsen fik mig til at reflektere lidt over de ledere, jeg typisk møder i det offentlige. Og jeg kan klart genkende karakteristikken. Og måske endda - helt uvidenskabeligt - udvide den lidt:

 • Du er uddannet i en profession: lærer, sygeplejerske, ergoterapeut, pædagog, tandlæge, ingeniør eller noget tilsvarende.
 • Du stræber efter at have hjertet og hjernen med i de ting du gør. Dit lederskab bæres frem i en balancering af dine personlige værdier og de værdier, din arbejdsplads har formuleret.
 • Du bruger meget energi på at få de politiske intentioner og de administrative vilkår til at give mening i hverdagen for dine medarbejdere og dig selv.

Kan du kende dig selv - er du den leder i det offentlige, jeg taler om? Måske er det ikke dig - måske er det nogen, du kender?

Men er du andet og mere end det??

Har du de 9 tillægstræk herunder?
De ledere, jeg oftest møder i mit arbejde som konsulent med fokus på innovation i ledelse og HR i det offentlige, har nogle 9 tillægstræk, som du måske også kender fra dig selv og andre:

 1. Du er udpræget konstruktiv - bruger ikke tiden på at brokke dig eller finde på undskyldninger for ikke at handle.
 2. Du vil inddrager medarbejderne og borgerne i forandringsprocesser, fordi du ved, at forandring og forankring følges ad.
 3. Du er kreativ på den måde, at du er god til at lede efter nye løsninger på gamle problemer; ikke bleg for eksperimenter og sætter gerne anderledes udviklingstiltag i gang.
 4. Du insisterer på, at det er i hverdagen, forandringer skal skabe værdi.
 5. Du er faktisk ret træt af at implementere tiltag, der ikke er værdiskabende i praksis.
 6. Du leder gerne opad og fortæller chef- og politikerniveauet, hvordan I kan skabe bedre service, ydelser, samarbejde og viden. Godt for borgeren, samfundet og arbejdspladsen.
 7. Dine lederkolleger og dine chefer synes ofte, du er for kreativ. For udviklingsorienteret. For forandringsskabende. De kan finde på at kalde dig hippie-leder eller frontkæmperen. Nogen gange er det af beundring. Andre gange i slet skjult sarkastisk bemærkning om, at du er "fremme i skoene" og "ikke skal komme for godt i gang".
 8. Du lader dig ikke gå på af andres træghed og bagstræberi. Det giver dig faktisk mere blod på tanden. Men alligevel ærgrer det dig. For dels vil du gerne have, at de kan lide dig. Og dels vil du jo faktisk gerne have dem med i udviklingen. For borgerne, samfundets og arbejdspladsens skyld.
 9. Du føler dig faktisk ofte anderledes blandt andre ledere og chefer på arbejdspladsen. Og reelt set, føler du dig også lidt ensom blandt de andre ledere. Du vil bare ikke gå på det personlige og professionelle kompromis, det vil være for dig, at holde op med at være så udviklingsorienteret.

Er det dig, jeg taler om? Eller nogen du kender?

Jeg ved I er der ude. I er mange. Men jeg er i tvivl om, at I ved, at I er mange! Og om hvordan I genkender hinanden.

Jeg oplever nemlig gang på gang, at I ikke har fundet hinanden. At I ikke har opdaget, at der er andre ligesom jer.

Måske fordi, den typiske leder i det offentlige hedder Anne. Er 52 år. Og er gift med Jens. Drikker et glas vin om aftenen og tager til Spanien i ferien.

Det typiske er pr. definition et mønster. Og hvis du ligner de ledere, jeg møder, så er du typisk en mønster-BRYDER.  Du er en mælkebøtte-leder. En pioner-leder. En innovationsleder.

Det kræver mod at være innovationsleder. Måske du ikke har tænkt over det? Men det er i den grad et typisk mønster hos jer mønsterbrydere.

Kommentarer

katrine_schumann_contact.png

Skriv til Katrine

{{returnmessage.message}}

Tak for din henvendelse. Jeg vender tilbage så hurtigt som muligt.

Noget gik helt galt under afsendelsen. Prøv igen ... eller kontakt os venligst pr. telefon.

Din profil er oprettet men der er noget galt med den email du har angivet og vi kan derfor ikke sende dig emails.

Er "{{returnmessage.form.email}}" helt korrekt?

Kontakt venligst agrobalance.dk

Du skal udfylde emailadresse Den angivne emailadresse er ikke korrekt